31 juli 2023

In de media: Varkensbedrijf

De varkenshouderijsector in Nederland laat zien dat zij openstaat voor vernieuwing en verbetering. Dit is onderstreept door het initiatief ‘Het Beste Idee van Varkensland’ waarbij nieuwe ideeën en innovaties worden aangemoedigd en beloond. De ideeënbus voor deze innovatiewedstrijd is nog geopend tot 1 septemberwaardoor het nog mogelijk is om nieuwe ideeën in te sturen.

Het Beste Idee van Varkensland biedt niet alleen de winnaars, maar ook andere deelnemers met nieuwe technieken of praktische oplossingen de kans om hun ideeën in de spotlight te zetten. Het verbindt verschillende partijen en draagt bij aan een toekomstgerichte en perspectiefvolle varkenshouderijsector.

Resultaten eerdere edities

Voorgaande edities van Het Beste Idee van Varkensland hebben al mooie resultaten opgeleverd. Zoals het voerconcept ‘Koken met blije varkens’ van familie Van Gorp, winnaar van de publieksprijs in 2021. En het Piglets Treatment System van Twan Claessens, finalist in 2022. Het kabinet onderzoekt momenteel of beide concepten kunnen worden opgenomen in een pilotproject.

Een ander succesverhaal is het Zonvarken-concept, de winnaar van 2020. Dit concept is een meerjarige samenwerking aangegaan met Jumbo Supermarkten. Vanaf juni 2023 zijn de producten van Zonvarken verkrijgbaar in ruim 150 winkels van Jumbo door heel Nederland en in het online assortiment.

Door deelname aan Het Beste Idee van Varkensland hebben veel finalisten de nodige media aandacht gekregen. Ze zijn geïnterviewd door regionale televisiezenders, Keuringsdienst van Waarde, agrarisch vakbladen en dagbladen.

Zoektocht naar het beste idee

Het Beste Idee van Varkensland is oorspronkelijk gestart dankzij het initiatief van Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) en de Coöperatie Varkensartsen, acht jaar geleden. Het doel van deze zoektocht is het vinden van ideeën en innovaties die de Nederlandse varkenshouderij op alle vlakken kunnen verbeteren. De ideeën die gezocht worden, richten zich op duurzaamheid, diergezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Ideeën indienen tot 1 september

Tot 1 september kunnen ideeën online worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl/mijnidee. De finale vindt plaats op 16 november 2023 bij Aeres Hogeschool in Dronten. Voor de editie van 2023 zijn al veel veelbelovende ideeën ingezonden. Het Beste Idee van Varkensland helpt niet alleen winnende ideeën uit te groeien tot projecten; maar ondersteunt ook niet-winnende finalisten bij het ontwikkelen van hun ideeën tot bruikbare innovaties.


@