10 maart 2021

Verkleinen kloof boer burger begint met persoonlijk contact

Praten, in contact blijven en klein blijven denken. Dat zijn de tips die op maandag 1 maart tijdens  het Por-k-taal naar boven kwamen als het gaat om de boer burger relatie. Begin bij je eigen netwerk met het vertellen van jou verhaal en dan verspreidt het zich vanzelf, als een olievlek.

Maar liefst alle aanwezige varkenshouders in VKON’s Por-k-taal, waren al bezig om met de burger in gesprek te gaan. Dat laat maar weer zien hoe belangrijk dit is voor het transparant produceren van voedsel en het creëren van begrip. Ieder heeft zo zijn of haar eigen manier, maar als het gaat om het verbeteren van de boer burger relatie is er geen goed of fout. Het gaat met name om eerlijk zijn en elkaars taal spreken én begrijpen, zodat communicatiefouten het gesprek niet in de weg zitten.

Daar liep ook gastspreker Marrit Schakel tegenaan toen zij startte met haar jaar bij de SFYN academie (Slow Food Youth Network). Marrit is zelf werkzaam in de verzuiveling op een boerderij en kwam er tijdens haar academiejaar achter dat niet iedereen die taal verstaat. Door de diversiteit aan mensen met wie ze heeft samengewerkt, kwam zij er achter hoe moeilijk het soms is om bepaalde keuzes uit te leggen aan de burger.

Om het gesprek makkelijker te maken, heeft de SFYN academie een gespreksstarter ontworpen. Dit zijn kaarten met vragen die de burger helpen om na te denken als een boer. Op die manier zijn bepaalde keuzes (bijvoorbeeld waarom een zeug in het kraamhok vast staat) beter uit te leggen.

Tijdens de sessie werd ook al snel duidelijk hoe creatief veehouders zelf ook zijn als het gaat om het boer burger gesprek. Er ontstond een leuk en interactief gesprek, waarbij varkenshouders elkaar hebben weten te inspireren om in gesprek te gaan én te blijven met de burger, want een klein begin van de oplossing blijkt toch om persoonlijk contact te hebben.

Meer lezen over de gespreksstarter? Klik hier. Wilt u de gespreksstarter ontvangen? Mail naar info@hetbesteideevanvarkensland.nl 


@