26 februari 2019

Het Beste Idee Van Varkensland gaat voor landelijke impact

Na drie succesvolle edities wordt Het Beste Idee Van Varkensland landelijk uitgerold. Dit is onlangs besloten door de initiatiefnemers, Coöperatie Varkensartsen en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Het oorspronkelijk regionale initiatief is door een aantal partners omarmd, zodat de organisatie in staat is de totale Nederlandse varkenssector te mobiliseren bij het project.

Het Beste Idee Van Varkensland houdt in wat de titel zegt: een idee of innovatie presenteren waarmee de varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren. Varkenshouders, veeartsen maar ook studenten brachten voor de vorige edities hun ideeën. Daarvan werden vijf geselecteerd voor de finale, waar de innovatieve visies werden gepresenteerd. Het publiek en een jury van deskundigen kiest de uiteindelijke winnaar. Vorig jaar was dat Fleur Bartels, projectleider Veehouderij bij LTO Noord. Haar idee was om door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens energie op te wekken. Voor de winnaar werd een voucher beschikbaar gesteld om het concept verder uit te werken.

Het plan om Het Beste Idee Van Varkensland breed uit te rollen ontstond vorig jaar en is mogelijk door de ondersteuning van LTO Noord, de POV, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank en de provincie Overijssel. Coördinator Ellen de Lange van VKON licht toe: “De eerste drie edities waren succesvol en resulteerden in originele en innovatieve ideeën voor de sector. Bovendien was het ook een ontmoetingsavond voor varkenshouders waar kennis en ervaringen werden uitgewisseld. We zagen er daarom landelijke potentie in en dankzij de partners en hun netwerk is dat nu mogelijk.”

De nieuwe richting betekent ook een andere aanpak: “Samen met de partners zijn er drie kernthema’s geselecteerd. De varkenshouders in Nederland kunnen kiezen welk thema zij verder uitgewerkt willen zien. Vervolgens mogen de varkenshouders en andere betrokken partijen zich melden met, in hun ogen, Het Beste Idee Van Varkensland. Net als bij de vorige edities zullen uiteindelijk vijf finalisten het idee pitchen in de finale.”

Naast het feit dat Het Beste Idee Van Varkensland landelijk gaat, is even belangrijk dat het project gedurende het gehele jaar van zich laat horen. Ellen de Lange: “We willen dat Het Beste Idee Van Varkensland niet alleen blijft bij die ene avond. We willen met het project de varkenshouderij inspireren en ook het publiek informeren over de innovatieve ontwikkelingen. Kortom, de impact wordt groter.” De finale gaat in mei plaatsvinden. De datum en locatie worden in een later stadium bekendgemaakt.

Over Het Beste Idee Van Varkensland
Het evenement is in Overijssel ontstaan op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het Open Innovatiecentrum VKON. Dankzij steun van een vijftal partners – Rabobank, LTO Noord, de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij), Kennispoort Regio Zwolle (stimuleert en ondersteunt ondernemers bij de ontwikkeling van innovatieve ideeën) en de provincie Overijssel – rolt deze ‘innovatiewerkplaats’ landelijk uit. Ook werkt Het Beste Idee van Varkensland samen met de Slow Food Youth Network Academie: een interactief lesprogramma voor jonge mensen die actief zijn in de voedselsector. Vijf academici richten zich op de vraag hoe de varkenssector het brede publiek aan zich verbindt.


@