13 oktober 2022

Studentenchallange 2022

Wist je dat?

Woensdag 12 oktober vond de studentenchallenge van 2022 plaats. Agrifirm Group stelde hun locatie in Apeldoorn beschikbaar voor deze innoverende dag. Ruim 50 studenten vanuit HAS green acedemy, Aeres Barneveld en Yuverta deden mee aan de challenge.

De opening van de studentenchallange werd gedaan door de dagvoorzitter Marrit van Engen (Aeres Dronten). De dag startte met een korte introductie van Agrifirm door Ron Coppens met als thema innovatie en voer. Als 2e volgde een inspirerend verhaal van Jan Vernooij over hun bedrijf en de vooruitstrevende stap naar de realisatie van vrijloopkraamhokken. Hierna was het tijd voor de studenten om zelf aan de slag te gaan en hun ´blik op de toekomst´ op papier te zetten.

Aan de hand van 6 onderwerpen, onder begeleiding van diverse coaches hebben zij een brainstormsessie gedaan. De thema´s Dierenwelzijn, Arbeid en Werk milieu, Stal van de toekomst, Duurzaamheid, Ketensamenwerking en Maatschappelijk draagvlak kwamen aan bod.

Na een lekkere lunch was het tijd om een van de thema´s  te kiezen en in groepjes het ‘beste’ idee verder uit te werken. Het resulteerde in 5 concrete ideeën; Mobiele bigsorteerder om arbeidsgemak te generen rondom spenen; De Pig watch, een applicatie voor het optimaliseren van arbeidsgemak zowel in de stal als communicatie met collega’s. Dynamic pigplay voor dagelijkse afwisseling van diverse hokverrijkers. KPS, Kwaliteit Punten Systeem dat varkenshouders stimuleert om onderscheidend te zijn wat uiteindelijk vertaald wordt in een extra uitbetaling op het eindproduct.

Uiteindelijk werd de winnaar door de gehele zaal gekozen, door middel van ‘Hoedje op, hoedje af’. Zij gaan als 6e finalist door naar de finale van HBIVV 24 november: Anouk Wernsen (Aeres Barneveld), Cornel van Wijk (Aeres Barneveld), Dejan Hendriks (Aeres Barneveld), Sil van Sleeuwen (HAS green academy), Pieter Pijnenburg (HAS green academy), Don Berghuis, Twan Leijten (HAS green academy) en Joëlla Joossink (Aeres Barneveld), wonnen de studenten Wildcard.

De 8 studenten kwamen tijdens de brainstorm sessies op ‘Wist je dat?’, onder het thema ‘Maatschappelijk draagvlak’. Een concept dat de consument bewuster moet maken van de kringloopfunctie van de varkenssector. Denk aan een sticker op frietverpakking en bijvoorbeeld de productie van bier. De reststromen van deze productie worden vervolgens weer verwerkt in het rantsoen van varkens. Het gebruik van varkenshaar in verfkwasten enz.  Bewustwording bij de gebruiker en positief imago voor de sector, daar draait het om!

De studenten zullen de komende tijd aandacht besteden aan het verder uitwerken van het idee.

De studenten hebben de zesde finale plek bemachtigd en zullen op 24 november strijden om de winst bij Het Beste Idee van Varkensland in Den Bosch. Wees er ook bij en meld je aan voor de finale op 24 november. 

Het winnende studententeam 2022


@