
19 maart 2019
In gesprek met… de drie winnaars van ‘Het Beste Idee’
De organisatie van Het Beste Idee van Varkensland is net zoals in voorgaande jaren op zoek naar goede ideeën en innovaties binnen de Nederlandse varkenssector. Varkenshouders, dierenartsen, studenten, sectorpartners; een ieder is van harte welkom om ideeën aan te dragen. Uiteindelijk gaan vijf finalisten naar het evenement op dinsdagavond 28 mei 2019, waar de finalisten hun visies mogen presenteren. Hoe is het om mee te doen aan ‘Het Beste Idee’? En wat levert de titel ‘Winnaar van Het Beste Idee van Varkensland’ op? We gingen in gesprek met de drie winnaars van de afgelopen drie edities.
“Gewoon maar het idee ingestuurd”
In 2016 vond de allereerste editie plaats van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV). In Vroomshoop pitchte Nieske Neijmeijer, van Varkensbedrijf Neijmeijer, haar plan voor een Varkensvoedselbos. Het idee ontstond als hersenspinsel aan de keukentafel. Nieske werd aangemoedigd door een kennis om “maar gewoon in te sturen”. Vervolgens won ze ‘Het Beste Idee’ en werd eind 2016 de eerste boom van het agrarische voedselbos geplant. Het bos dient over 5 jaar voedselproducerend te zijn, ook is er inmiddels een educatief looppad aangelegd, waarmee de “verbinding met buiten” gemaakt wordt. Nieske en Jeroen Neijmeijer omschrijven HBIVV als een “stok achter de deur” om eens op een andere manier naar je dagelijkse werkzaamheden te kijken. En wat leverde het hen op? Naast de gratis inzet van kennis en netwerk om werkelijk van idee tot realisatie te komen, is het wat Nieske betreft gewoon heel prettig en goed dat er een onafhankelijke plek is waar je elkaar als varkenshouders kunt spreken en inspireren.

HBIVV ondersteunt actief bij doorontwikkeling
Dan naar 2017; de editie waar de beslisondersteuner voor niet levensvatbare dieren als Het Beste Idee benoemd is. Dierenarts Anette van der Aa van Anoxia vertelt hoe de beslisondersteuner na HBIVV -samen met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en VKON- is doorontwikkeld van handvat tot een wetenschappelijk onderbouwd en bruikbaar hulpmiddel op varkensbedrijven. Het ontwikkelen van een beslisondersteuner die ethisch gezien goed en transparant in elkaar zit is volgens Anette een traject geweest waarbij de grootste meerwaarde zit in dat varkenshouders onderling met elkaar in gesprek zijn over een onderwerp met veel emotie, maar dat bij de sector (en bij het leven) hoort. Dierenwelzijn is bovendien een gespreksonderwerp in de relatie tussen varkenshouder en dierenarts, waarbij de beslisondersteuner een bruikbare rol heeft ingenomen. Anette van der Aa omschrijft HBIVV als een open platform om gesprek en discussie op te starten, in een “setting waar elk idee de kans krijgt en waar een goede laagdrempelige sfeer voorop staat”.

Innovatie in de sector stimuleren
De derde editie, vorig jaar, vond plaats in Holten. Fleur Bartels, projectleider bij Projecten LTO Noord, won met haar idee om wroetgedrag van varkens te benutten om energie op te wekken. Vanuit haar achtergrond als onderzoeksmedewerker toegepaste gedragsstudies varkens, had Fleur vele ideeën opgedaan tijdens het bestuderen van varkens. Bartels was tijdens de 2017 editie aanwezig als bezoeker. Ze vertelt dat de sfeer tijdens de 2017 editie, haar ertoe heeft aangezet om dit idee naar voren te durven brengen. “Ik voelde me uitgenodigd door de positieve sfeer om iets ‘out of de box’ te presenteren”, aldus Fleur. Na HBIVV in 2018 is Fleur samen met onder andere de Saxion Hogeschool, een installatiebedrijf en een mogelijke leverancier, gestart met het uitwerken van het prototype. Op dit moment is de aanvraag voor een prototype studie gereed en wordt beoordeeld door een mogelijke financier.
