05-11-2021

Dit zijn de finalisten van Het Beste Idee van Varkensland 2021

De finalisten voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Ralf Theelen, Marrit van Engen, duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen, het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp en het samenwerkingsverband van Eelco van de Hoef, Wilko Hendriks en Rikjan Schuttevaar nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op 9 december 2021.

De selectiecommissie had het moeilijk om uit de 19 inzendingen de vijf meest kansrijke ideeën te selecteren, maar wist na uitgebreid beraad welke 5 finalisten kans maken om winnaar te worden van deze titel.

De volgende finalisten en hun ideeën zijn gekozen:

  • Ralf Theelen is als finalist geselecteerd voor zijn idee om een mechanische brandklep in ventilatiesystemen te ontwikkelen, zodanig dat het ventilatiekanaal in een varkensstal mechanisch sluit bij 60 graden waardoor brand in het afzuigkanaal voorkomen wordt.
  • Het duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen is geselecteerd voor hun idee hoe je via een test inzicht in darmgezondheid kunt krijgen. Door naar het microbioom in darmen te kijken, kun je de gezondheid en welzijn van varkens af lezen. Op basis van deze gegevens kunnen vervolgens managementmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld het inzetten of aanpassen van bepaalde voeding, voeradditieven en medische behandeling voor dieren die dit nodig hebben.
  • Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp is genomineerd voor hun idee voor gezonde krulstaarten. Met hun originele voertechniek bieden ze het varken voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt niet alleen voor goede opname van fosfaten, mineralen en aminozuren waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten, maar ook voor minder bijtgedrag.
  • Marrit van Engen diende haar idee in voor stalklimaat trimmen (aanpassen). Haar idee is geïnspireerd op een zeilboot: telltales (sliertjes) aan het zeil visualiseren de luchtstroming. Wanneer je sliertjes ophangt in de varkensstal, kun je altijd en snel zien of de ventilatie goed is afgesteld en of er veranderingen zijn in de luchtsnelheid in de stal.
  • Eelco van de Hoef is samen met Wilko Hendriks en Rikjan Schuttevaar als finalist genomineerd voor zijn idee van de Happy Feeder i.c.m. Agrumix Wroetstimulans. Dit is een samenwerkingsverband tussen Fokbedrijf Hendriks, Smits Agro en AgruniekRijnvallei om volautomatisch verrijkingsmateriaal aan varkens te verstrekken. Wanneer de varkens met de ketting gaan spelen valt er een smakelijke structuurmix als beloning uit. Varkens worden gestimuleerd door middel van wroeten, ruiken, bijten en kauwen het verrijkingsmateriaal te onderzoeken.

Melkveehouder Erik Valk, opgegroeid in de varkenshouderij, is voorzitter van de adviescommissie die de inzendingen mocht beoordelen. ‘De wereld om ons heen verandert in rap tempo. We moeten vooruit durven kijken. Want welk type bedrijf wordt over zeg 10 tot 15 jaar nog gedoogd. Het thema van Het Beste Idee 2021 sluit daar dit jaar naadloos op aan. Ik ben positief verrast dat zoveel inzenders de moeite hebben genomen om een idee in te dienen. Opvallend is dat dit jaar veel praktische ideeën zijn ingestuurd door de varkenshouders zelf. Mooi om te zien zoveel kennis er onder boeren is en dat ze van elkaar willen leren,’ aldus Erik Valk.

Tijdens de finale avond pitchen vijf finalisten én de winnaars van de Studenten Wildcard hun kansrijke ideeën voor de varkenshouderij, om mee te dingen naar de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2021’. Het Beste Idee wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd.


@