3 februari 2017

Veel nieuwe innovatieve ideeën tijdens het beste idee van varkensland

Nieuwe concepten, innovatieve ideeën, er is veel gaande in de varkenshouderij. In een bijeenkomst georganiseerd door Varkensartsen Twente/Salland (VATS) samen met VKON, pitchten vijf deelnemers hun ideeën tijdens het beste idee van varkensland.

Vijf deelnemers met passie voor de varkenshouderij kregen ieder 5 minuten de tijd om hun idee te pitchen tijdens ‘’Het beste idee van varkensland’’ op woensdagavond 1 februari in Vroomshoop (Ov). De pitches werden door het aanwezige publiek in de zaal en door een deskundige jury beoordeeld.

Het beste idee van varkensland 2017 is gewonnen door Anette van der Aa met haar beslisboom voor euthanasie in de varkenshouderij. De beslisboom reikt handvaten aan varkenshouders en medewerkers om met ondersteuning van hun dierenarts tot een dierwaardige beslissing te komen. Deze wetenschappelijk te onderbouwen tool helpt de varkenshouder/ medewerker bij een weloverwogen en verantwoord beleid. Tevens zal deze beslisboom op termijn bijdragen aan een betere diergezondheid. Het verzamelen van de reden(en) van inslapen geeft de mogelijkheid tot het verbeteren van het management.

Tijdens de bijeenkomst kwamen er ook nog andere innovatie ideeën aanbod. Zoals Fair Trade varkensvlees voor de Nederlandse boer. Een idee om de eerlijke handel voor de Nederlandse boer te waarborgen. Ook de jonge generatie liet zien bezig te zijn met het dierenwelzijn in de varkenshouderij. Scholieren van het technasium Stellingwerf kwamen met een nieuw varkensspel in de stal voor biggen. Verder was er een gezondheidssensor voor varkens. Deze onderhuidse sensor kan data verzamelen, waaronder temperatuur en activiteit. Als laatste was er een idee voor een nieuw kraamhok genaamd ‘het wandelkraamhok’.

De bijeenkomst het beste idee van varkensland liet blijken dat er veel interesse is in nieuwe ontwikkelingen binnen de varkenshouderij. De sfeer op de avond benadrukte dat er binnen de varkenssector een positieve trend aan het ontwikkelen is. Niet alleen de winnaar maar ook de andere pitches ontvingen een kennisvoucher, deze werd beschikbaar gesteld door de organisatoren. Deze voucher ondersteunt de pitchers bij de verdere uitwerking van hun idee.

©het beste idee van varkensland

De winnaar van HBIVV 2017: Anette van der AA


@