Coen en Marlijn van Gorp
‘Koken voor blije varkens’

Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp wint de zesde editie van de innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’. De vakjury koos hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ tot het beste innovatieve idee van 2021 voor de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens de online finale op donderdagavond 9 december maakte de voorzitter van de vakjury Karien Koenders de winnaar bekend.

Met hun originele voertechniek hebben varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp uit het Drentse Dalen een oplossing voor twee grote uitdagingen: behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat. Met hun ‘koken voor blije varkens’ bieden ze het varken speciaal bereide voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt voor minder bijtgedrag en  goede opname van fosfaten en mineralen waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten.

Marlijn van Gorp: “We gebruiken in onze een biomassaketel een mix van tarwe, gerst en soja als voer, met zo min mogelijk toevoegingen. In onze maalmolen wordt fytinezuur via een natuurlijk proces omgezet in fytase. Daardoor produceert het varken mest met veel minder stikstof en fosfaat dan als het varken voer met synthetische stoffen eet. Dit kookproces geeft de boeren een licence to produce in de maatschappij, omdat het een aantal problemen vermindert die nu aan de orde zijn. Zoals het stikstofprobleem, dierenwelzijn, mest en geur voor de omgeving. De varkens nemen meer voedingsstoffen op en produceren minder mest. En je kunt bepaalde dure toevoegingen aan het voer weglaten.”

“Door het natuurlijke voer wordt het dierenwelzijn bevorderd. Hierdoor zien we tevreden varkens die niet zo snel in elkaars staart bijten. Ons voerconcept is ook makkelijk toepasbaar voor andere varkenshouders en voerfirma’s. Ons idee is eigenlijk boerensimpel”, aldus Coen van Gorp.

Vakjury

De presentatie was in handen van onze vaste presentator Erwin Gevers en ook dit jaar heeft een deskundige jury besloten wie de titel heeft gewonnen. De jury bestond dit jaar uit:

  • Tim van de Mark – Varkenshouder en bestuurder NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt)
  • Froukje Kooter – Projectleider bij Kipster en lid Jong RDA (Raad voor Dieraangelegenheden)
  • Karien Koenders – Dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en winnaar van de Europese PRRS Research Award 2021 van Boehringer Ingelheim
  • Marko Ruis – Docent-onderzoeker dierenwelzijn Wageningen Universiteit en Hogeschool VHL
  • Jeroen Koks – Mede-oprichter Zonvarken, winnaar HBIVV 2020

Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij het publiek was Ralf Theelen favoriet. Zijn idee is een mechanische brandklep in het ventilatiekanaal die grote stalbranden kan voorkomen.

De andere genomineerden en hun ideeën waren:

  • Kirsten van Hees en Joost Thijssen met hun preventieve test om inzicht in darmgezondheid te krijgen.
  • Marrit van Engen met haar idee om met behulp van sliertjes de luchtstroom in de stal te visualiseren.
  • Eelco van de Hoef, Wilko Hendriks, Rikjan Schuttevaar met hun hokverrijking Happy Feeder i.c.m. Agrumix Wroetstimulans.
  • Studententeam van Aeres Barneveld, Yuverta Boxtel en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht met hun onderhuidse chip met gps-tracking als vervanging van oormerk.

Bekijk hier alle pitches van de finalisten!

Benieuwd naar de finale van de digitale 2021-editie? Bekijk de video hieronder!

https://www.youtube.com/watch?v=tTHVJqOlzOY

Bekijk ook:


@