Fleur Bartels
Haal meer energie uit je dieren

Het natuurlijk gedrag dat varkens het meeste vertonen is snuffelen, zoeken en wroeten naar voedsel. Daar kun je in de ogen van Fleur Bartels positief gebruik van gaan maken en zodoende het welzijn van de varkens verbeteren. “Varkens zijn intelligente dieren, dus je kunt proberen om dit natuurlijke gedrag te benutten. Mijn idee is om het wroetgedrag te gebruiken om er energie mee op te wekken. Je laat het varken aan een apparaat wroeten en de wrijvingsenergie die het varken daarmee produceert moet je dan opvangen. Zoals je met een dynamo van een fiets ook elektriciteit kunt maken.”

Een varken zal niet uit zichzelf zomaar telkens opnieuw op één of ander apparaat gaan wroeten, maar wel als dat een beloning oplevert. “Dus als het varken na bijvoorbeeld tien rondjes draaien een beloning krijgt, zal het gaan werken”, verwacht Bartels. “Die beloning zal dan niet zomaar gewoon voer zijn. Mijn idee is om hiervoor resten van de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken. Van de resten die anders worden weggegooid maak je dan een brokje en dat geef je als beloning. Dan draagt het varken ook nog bij aan het verminderen van voedselverspilling.”

Het apparaat dat Fleur voor ogen heeft is inmiddels in ontwikkeling. Een demo-versie van de Pig Up Power, zoals het apparaat genoemd is, was te zien tijdens Het Beste Idee Van Varkensland 2019 en is inmiddels in ontwikkeling om in de praktijk te gaan onderzoeken. “Ik ben geen techneut, dus daar heb ik hulp bij nodig. Het moet een apparaat worden dat bij alle diergroepen toepasbaar is: bij biggen, vleesvarkens en zeugen.” De hulp bij de ontwikkeling heeft Fleur gekregen van VKON en F.H. Loohuis B.V. In dit filmpje is te zien dat varkens het apparaat interessant vinden. Tijdens het onderzoek dat Fleur en VKON gaan uitvoeren ligt de focus op hoe de interesse van de varkens vastgehouden kan worden. Welke beloning is daarvoor nodig en wanneer of hoe vaak moeten de varkens die beloning krijgen?

Op de foto (vlnr) de vijf finalisten:
Fleur Bartels, Wikke Kuller, Sidney Richards, Pieter Bos, Rainier van Gelderen

In 2018 is Het Beste Idee Van Varkensland voor het derde jaar op rij georganiseerd. Dit keer op een nieuwe locatie, namelijk in het ‘Kulturhus’ in Holten. Na twee succesvolle jaren is dit jaar voorzichtig een start gemaakt om de doelgroep te verbreden, meer lading te geven aan de pitches en na te denken over het landelijk introduceren van Het Beste Idee Van Varkensland. Belangrijk hierbij was dat het een laagdrempelig evenement zou blijven, met ruimte voor innovatieve ideeën en waar bovenal de open sfeer voorop staat.

Centraal dit jaar stond het idee om de varkenssector naar een hoger plan te tillen en het imago van de sector te verbeteren. Hiertoe was Annemarie Noordman van het Varkenshoff een boeiende spreker. Zij laat met haar innovatieve stal zien dat een andere bedrijfsvoering mogelijk is en hoeveel plezier de dieren en jij als ondernemers en werknemer hier uit kunnen halen. Andere sprekers waren Tijs Tobias en Caroline van der Plas. Tijs vertelde hoe de beslisondersteuner, winnaar van 2017, het afgelopen jaar is ontwikkeld en Caroline gaf de zaal inzicht in hoe de sector de media kan inzetten voor een krachtige sectorpromotie. De vijf pitches die daarna podium kregen waren:

Fleur Bartels: Haal meer energie uit je dieren
Wikke Kuller: De Overleg Coëfficiënt
Sidney Richards: AgOS
Pieter Bos: Duurzame krachtvoeropslag
Rainier van Gelderen: Farm support

Fleur Bartels is door de jury verkozen tot winnaar van de avond. Haar idee is in ontwikkeling en was te zien tijdens editie 2019.

De jury bestond deze avond uit:
Caroline van der Plas: team Agro NL
Johan Hulzing: Coöperatie Varkensartsen
Erik Koldewey: Provincie Overijssel
Hanno Kiezebrink: Anoxia

Editie 2018 was een voorzichtige stap naar een kwalitatief goed en voor de sector waardevol evenement. Het doel voor de volgende editie is om dit nog verder vorm te geven en landelijke impact te bereiken.

Bekijk ook:


@