Nieske Neimeijer
Het voedselbos

Voedselbossen zijn hot, maar vooral voor mensen. Een voedselbos is aangelegd door mensen en is een agrarisch ecosysteem waarin de diversiteit aan planten, bomen en gewassen zorgen voor hoogwaardig voedsel. Dit principe kan net zo goed ontworpen worden voor varkens was het idee van Nieske. Een aangelegd bos dat zorgt voor de voeding van varkens. Hierdoor kan Nieske een natuurlijk gezonder varken houden, een smakelijk kwalitatief mooi stuk vlees produceren en de kwaliteit van de natuur en het landschap verbeteren.

“Ik ben trots op het feit dat ik een smakelijk en kwalitatief stuk vlees kan produceren en wil dat graag met consumenten delen en hen laten ervaren. Persoonlijk heb ik niet meer voldoende voldoening aan de afrekening die ik van de slachterij ontvang, ik wilde meer.” Middels Neimeijers 4Jaargetijdenvlees geven Nieske en haar man Jeroen daar invulling aan. En zo is het plaatje compleet. Varkens voeden uit een voedselbos, waar elk jaargetijde ander voedsel voor de varkens beschikbaar is en wat tevens een positief effect heeft op de natuur.

Na het winnen van Het Beste Idee 2016 heeft VKON geholpen om het idee aan te pakken en te starten met de realisatie. “Onze droom heeft meer vorm gekregen en in december 2016 is de eerste boom geplant.” Het mooie van dit hele verhaal is dat kennis verrijkt wordt en idealen ook breder worden. “We hebben zoiets moois in handen, waar we door middel van onderzoek ook breder wat kunnen betekenen. Dat geeft voor ons een extraatje aan het geheel, niet alleen iets moois maken voor ons eigen bedrijf, maar ook voor de sector en maatschappij om ons heen. Ook biedt het educatieve looppad een goede manier om omwonenden en bezoekers mee te nemen in het reilen en zeilen op een varkensbedrijf.”

Op de foto (vlnr):
Richard ten Cate, Nieske Neimeijer, Bart Hooijer, Gerdien Kleijer, Maria Groot

In 2016 vond de allereerste editie van Het Beste Idee Van Varkensland plaats in ‘Het Punt’ in Vroomshoop. De eerste editie was goed bezocht, er waren bijna 200 geïnteresseerden uit de varkenssector aanwezig. Voorafgaand aan de pitches stonden een tweetal sprekers op het programma. Gerald Pen ging op humoristische wijze in op het belang van samenwerking, in en buiten de sector. Jarno Brummelhuis deelde zijn plannen voor losloop kraamhokken, een nieuw type huisvesting voor zeug en biggen. Vervolgens was het tijd voor de vijf finalisten om hun idee te pitchen:

Richard ten Cate (Farmresult): De winst van welzijn
Maria Groot (RIKILT) Kennisloket: kruiden en meer voor varkens
Gerdien Kleijer (Dier en kruid): Het kringloopvarken
Nieske Neimeijer: Het voedselbos
Bart Hooijer (Vereijken Hooijer): Een dagje varkensboer zijn

De avond werd gewonnen door Nieske Neimeijer, maar ook het kennisloket van Maria Groot is inmiddels gerealiseerd.

De jury van 2016 bestond uit:
Marinus Bossers: varkens- en NVWA-dierenarts
Annechien ten Have: varkenshoudster, akkerbouwer en Nuffield scholar 2014
Jurgen Neimeijer: Agro & Food Provincie Overijssel
Annemarie Noordman: varkenshoudster en z-verpleegkundige

Bekijk ook:


@