13 september 2023

Finalisten voor 2023 bekend!

Maak kennis met de finalisten van Het Beste Idee van Varkensland 2023

De vijf finalisten die op 16 november 2023 strijden om de titel van ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Rainier van Gelderen, Roy Janssen, Stichting Kennis Platform Varkenshouderij, Dick Wermink en Lindert Verhagen maken kans op deze titel.

Dit zijn de finalisten van Het Beste Idee van Varkensland met hun ideeën:

  • Rainier van Gelderen: “Een neus voor lange staarten”. Zijn idee is dat geurtherapie bijdraagt aan het verminderen van staartbijten. Het concept omvat een geautomatiseerd systeem, vergelijkbaar met een sprinkler, dat geuren verspreidt om varkens preventief of curatief afleiding te geven tijdens uitdagende situaties.
  • Roy Janssen: “(Bij)verlichting via daglichtbuis”. Hij kwam op het idee om een lichtsensor en aparte LED-lampen langs de daglichtbuizen te plaatsen, waarmee een gegarandeerde lichtopbrengst kan worden gerealiseerd. Dit leidt tot een vermindering van het energieverbruik en verbetert de verlichting voor de dieren.
  • Stichting Kennis Platform Varkenshouderij: “www.leerpleinkpv.nl”. Het idee van Stichting KPV is een digitale omgeving waar varkenshouders, hun medewerkers en studenten een Leven Lang kunnen Ontwikkelen. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontsluit dit platform diverse leermiddelen zoals: e-learnings, aankondigingen van fysieke bijeenkomsten, webinars, korte introductievideo’s, en meer.
  • Dick Wermink: “Voedselplaat”. Hij ontwikkelde een voedselplaat die zorgt voor een dichtere vloer, waardoor het mogelijk is producten zoals luzerne bij te voeren. Het bijstrooien van voer wordt hierdoor eenvoudiger. Dit voederbord is niet alleen gunstig voor de klauwen van de dieren, het betekent tevens een positieve stap richting het behoud van lange staarten.
  • Lindert Verhagen: “De mobiele composteerinstallatie (Mobile Bio-Converter)”. Dit idee omvat een flexibele installatie voor compostering en hygiënisering, bedoeld voor de verwerking en verwaarding van varkensmest.

Streven naar vooruitgang

Voor de achtste editie van deze innovatiewedstrijd werd een tal van uiteenlopende en innovatieve ideeën ingezonden voor Het Beste Idee. Projectleider Maron van de Plas: “De Nederlandse varkenshouderij toont hiermee haar continue streven naar vooruitgang en haar bereidheid tot verbetering op diverse terreinen. De jury heeft de ingezonden ideeën beoordeeld op hun mate van vernieuwing en hun bijdrage aan duurzaamheidsvraagstukken, dierenwelzijn en het milieu. Ook werden aspecten meegewogen zoals de bijdrage aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkenshouders, een betere inkomenspositie voor hen, en het stimuleren van bewustere keuzes bij consumenten.”

Adviesteam

Uit de inzendingen selecteerde de onafhankelijke HBIVV-adviescommissie de finalisten. Het adviesteam bestond uit: Voorzitter Franck Meijboom (UU), Tim van Sprang (Agrifirm), Marlies Olde Monnikhof (Varkensartsen) Roel Batterink (Privon & Bio-boer), Mariska Kerste (LNV), Karin Jansen (POV), Paul Wever (Royal GD), Reinout Burgers (Pigbusiness) en Marije Thybaut (VKON).

Studenten challenge

Omdat de jeugd de toekomst vertegenwoordigt, stelt Het Beste Idee van Varkensland een finaleticket beschikbaar voor studenten. Op 26 september vindt de studenten challenge plaats bij Westfort in IJsselstein. In teams gaan studenten vernieuwende ideeën ontwikkelen. Het studententeam dat  een wildcard wint, krijgt als zesde idee een plek op het podium tijdens de finale op 16 november 2023, die gehouden wordt bij Aeres Hogeschool in Dronten. Aanmelden voor de finale kan via onze website https://hetbesteideevanvarkensland.nl/finale-2023/

Wat ontvangt de winnaar?

Alle finalisten van Het Beste Idee Van Varkensland ontvangen een prijs bestaande uit kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verder te ontwikkelen. De finalisten worden begeleid tot de finale en daarna kijken we met behulp van een kennisvoucher hoe het idee verder uitgewerkt, getest of geschaald kan worden. Hiermee krijgen de finalisten de kans om volledig uitgewerkt te worden tot een implementeerbaar plan dat bijdraagt aan verdere verbeteringen in de sector. Het winnende idee kan rekenen op een grote kennisvoucher en de titel met veel media-aandacht en wellicht opent de overwinning ook deuren bij financiers, beleidsmakers en potentiële afnemers. En niet te vergeten de Biggenbokaal!


@