FINALE HET BESTE IDEE VAN VARKENSLAND 16 NOVEMBER 2023 

De finale heeft plaatsgevonden op 16 november 2023. Op deze avond is er één van de ideeën bekroond tot  “Het Beste Idee van Varkensland 2023”!

Ging het allemaal te snel of kon je er helaas niet bij zijn?
De livestream van de finale van Het Beste Idee van Varkensland is hier deze maand nog terug te kijken.

Dit waren de finalisten van Het Beste Idee van Varkensland 2023 met hun ideeën die ze hebben toegelicht tijdens de finale op 16 november 2023:

  • Rainier van Gelderen: “Een neus voor lange staarten”. Zijn idee is dat geurtherapie bijdraagt aan het verminderen van staartbijten. Het concept omvat een geautomatiseerd systeem, vergelijkbaar met een sprinkler, dat geuren verspreidt om varkens preventief of curatief afleiding te geven tijdens uitdagende situaties. Bekijk hier de pitchvideo.
  • Roy Janssen & Dennis de Vries: “Natuurlijk Daglicht. (Bij)verlichting via daglichtbuis”. Hij kwam op het idee om een lichtsensor en aparte LED-lampen langs de daglichtbuizen te plaatsen, waarmee een gegarandeerde lichtopbrengst kan worden gerealiseerd. Dit leidt tot een vermindering van het energieverbruik en verbetert de verlichting voor de dieren. Bekijk hier de pitchvideo.
  • Stichting Kennis Platform Varkenshouderij: “www.leerpleinkpv.nl”. Het idee van Stichting KPV is een digitale omgeving waar varkenshouders, hun medewerkers en studenten een Leven Lang kunnen Ontwikkelen. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontsluit dit platform diverse leermiddelen zoals: e-learnings, aankondigingen van fysieke bijeenkomsten, webinars, korte introductievideo’s, en meer. Bekijk hier de pitchvideo.
  • Dick Wermink: “Voedselplaat”. Hij ontwikkelde een voedselplaat die zorgt voor een dichtere vloer, waardoor het mogelijk is producten zoals luzerne bij te voeren. Het bijstrooien van voer wordt hierdoor eenvoudiger. Dit voederbord is niet alleen gunstig voor de klauwen van de dieren, het betekent tevens een positieve stap richting het behoud van lange staarten. Bekijk hier de pitchvideo.
  • Lindert Verhagen: “Circuworld. De mobiele composteerinstallatie (Mobile Bio-Converter)”. Dit idee omvat een flexibele installatie voor compostering en hygiënisering, bedoeld voor de verwerking en verwaarding van varkensmest. Bekijk hier de pitchvideo.
  • Isabelle van de Ven, Loes van Acht, Giel Derks, Wout van de Wouw en Servaes van Gompel: “Tweede kans varken” Dit idee biedt een veelbelovende oplossing voor de varkenshouderij, waar slachtwaardige dieren met kleine afwijkingen, zoals een abces, niet getransporteerd mogen worden. Nu worden die varkens afgekeurd en mogen niet verwerkt worden voor consumptie. Bekijk hier de pitchvideo.

@