9 juli 2019

Help mee bij het realiseren van de mobiele slachterij

Met de mobiele slachterij, winnaar van het Het Beste Idee van Varkensland 2019, kunnen varkenshouders hun dieren op eigen erf slachten. Dit vermindert niet alleen stress bij de varkens, ook stimuleert dit de korte keten tussen boer en consument. Voor de slachterij is een bedrag van 1,5 ton nodig. € 55.000 hoopt initiatiefnemer Ruud Pothoven, samen met Bionext en betrokken varkenshouders, met een crowdfundactie op te halen.

In enkele Scandinavische landen en in Duitsland rijden al mobiele slachterijen. In Nederland nog niet. Ruud Pothoven en Bionext zijn ervan overtuigd dat mobiel slachten een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame veehouderij. Daarom hebben zij een proefproject opgezet om ervaring op te doen met een verrijdbare slachterij voor varkens. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken als de inrichting van de wagen en de planningen. Ze gaan daarnaast metingen doen naar dierenwelzijn, voedselhygiëne en vleeskwaliteit. Tijdens de proef wordt samengewerkt met varkenshouders die bijvoorbeeld een vleesverkoop aan huis hebben. Een van deze ondernemers is varkenshouder Ben Bruurs uit Baarschot.

Draag ook bij aan de realisatie van de eerste mobiele slachterij voor varkens. Op de website van BioNext vind je crowdfunding campagne Tot het einde op het erf. De teller staat inmiddels op 11.928 euro! Help jij ook mee?

Ook de Barth Misset Stichting en Landbouw Innovatie Noord-Brabant steunen de campagne Tot het einde op het erf.

mobiele slachterij

foto: Avondvoorzitter Erwin Gevers (rechts) feliciteert Ben Bruurs (links) en Ruud Pothoven (midden)


@