1 mei 2019

Wereld dierenartsen organisatie onderscheidt Anoxia-dierenarts Anette van der Aa

Het bestuur van de World Veterinary Association heeft de Animal Welfare Award 2019 uitgereikt aan Anette van der Aa. De Nederlandse dierenarts, die werkt voor Anoxia, krijgt de onderscheiding voor het ontwikkelen van de ‘beslis-ondersteuner euthanasie’. Dat is een tool die varkenshouders gebruiken bij de beslissing om een zwak dier al of niet te euthanaseren.

Anette van der Aa ontving de onderscheiding afgelopen maandag tijdens het 35ste Wereld Veterinair Congres, dat de WVA organiseerde in Costa Rica. De wereld dierenartsen organisatie hield de verkiezing van het beste initiatief op het gebied van dierenwelzijn dit jaar voor de derde keer, met ondersteuning van veterinair producent Ceva.

Anoxia
Anette van der Aa ontwikkelde de beslis-ondersteuner als een onderdeel van de oplossing die Anoxia aanbiedt aan varkenshouders. Naast de beslis-ondersteuner is dat training en de euthanasie-box. Daarmee kunnen veehouders hun niet meer levensvatbare dieren op verantwoorde wijze met behulp van stikstof snel en humaan euthanaseren.

Samenwerking
Dierenarts Van der Aa werkte voor de ontwikkeling van de beslis-ondersteuner nauw samen met betrokken partijen in de Nederlandse varkenshouderij. Naast veterinair/wetenschappelijke organisaties als de Universiteit Utrecht, CenSAS, KNMvD en VKON overlegde ze ook met andere stakeholders, zoals varkenshouderij-organisatie POV en individuele varkenshouders. In 2017 werd de beslis-ondersteuner in Nederland al uitgeroepen tot Het Beste Idee van Varkensland.

Dare to care
Anette van der Aa reageert verheugd op de uitreiking van de award. “Deze erkenning door een wereldwijde organisatie, laat zien dat het overal mogelijk is om het welzijn van dieren met praktische ondersteuning te verbeteren en moeilijke thema’s bespreekbaar te maken. Ik zie het als een aansporing aan alle dierenartsen om samen met veehouders het welzijn van de dieren te verbeteren. Mijn oproep aan collega-dierenartsen is daarom: dare to care.” Bekijk hierboven het filmpje over de beslis-ondersteuner.


@