10 april 2019

Wie heeft Het Beste Idee van Varkensland?

De vijf finalisten zijn bekend! Uit een breed scala van vernieuwende plannen voor de Nederlandse varkenshouderij selecteerde onze onafhankelijke jury vorige week de vijf meest kansrijke ideeën. U ziet de finalisten op dinsdagavond 28 mei 2019 op het podium van Akoesticum in Ede. Welke vijf initiatiefnemers dingen mee naar de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2019’. En wat levert deze finale plek hen op?

Op het podium van Het Beste Idee van Varkensland 2019 staan:


  • Luuk Winkelmolen. Samen met een enthousiast team heeft Luuk een idee ontwikkeld dat de verbinding tussen varkenshouder en consument maakt, rondom het thema dierenwelzijn.
  • Ruud Pothoven. Ruud werkt samen met een groep varkenshouders en Bionext aan een nieuw type slachterij, om zo het transport van varkens te verminderen.
  • Rainier van Gelderen. Rainier werkt aan een systeem waarbij biggen in dezelfde toom (van dezelfde worp) bij eigen moeder grootgebracht worden.
  • Yke Roelevink. Yke heeft een plan ontwikkeld om de huisvesting van varkens zodanig in te richten, waardoor het leefklimaat van varkens verbeterd en ammoniakvorming gereduceerd wordt en waarbij de nutriënten en organische stof beter behouden blijven voor verdere aanwending of verwerking.
  • Wilfred Markvoort. Wilfred werkt samen met een varkenshouder aan een toepassing in de stal, wat voor extra verrijking, kleur en comfort in de stal zorgt.

Voor de vijf finalisten geldt dat zij de aankomende periode actief ondersteund worden in aanloop naar de finale. Begin mei staat een masterclass op het programma. Tijdens deze Varkensland Masterclass worden de kandidaten getraind in korte en krachtige communicatie. Verder wordt er in vijf innovatie sessies ingegaan op het verdienmodel van de innovatieve ideeën en de bijdrage aan dierenwelzijn. Tevens komt het onderdeel media en marketing aan bod, ook ontvangen de pitchers feedback van onze experts.

Breed palet aan inzendingen
Voor de overige eenentwintig ideeën, die niet geselecteerd zijn voor de finale, geldt dat Het Beste Idee van Varkensland meedenkt over hoe het idee naar een hoger level gebracht kan worden. Hetzij door aandacht te genereren voor het idee, initiatiefnemers in contact te brengen met collega’s of te verwijzen naar relevante onderzoeksprojecten.

Jury overleg op 3 april bij VKON in Den Ham. 


@