15 mei 2020

Eerste online Varkensland Journaal

Op 13 mei zou de finale van de vijfde editie van Het Beste Idee Van Varkensland plaatsvinden in Ede. Door de coronamaatregelen is die verschoven naar 10 december. Om deze datum niet ongemerkt voorbij te laten gaan, werd een online Varkensland Journaal georganiseerd. Geen
druk bezette zaal, maar wel een drukbezocht kanaal: bijna 200 deelnemers volgden het online Varkensland Journaal.

Centraal stond het delen van informatie, motivatie en inspiratie. De negen partners die betrokken zijn bij Het Beste Idee Van Varkensland vinden het belangrijk om aandacht te geven aan de goede dingen die de varkenssector neerzet en om innovatie in de sector te stimuleren. Tijdens het Varkensland Journaal kwamen diverse actuele onderwerpen aan de orde, zoals de verwachte effecten van Covid-19, de creativiteit van nieuwe verdienmodellen binnen de sector, het verbeteren van dierenwelzijn, de marktpositie en verminderen van emissies. Ook werd een update gegeven van de successen die de finalisten uit voorgaande twee jaren hebben behaald: de mobiele slachterij, de Pig Up Power en de Filter Floor. Sprekers waren Linda Janssen (POV), Mart Bloemendal (Rabobank), Valentijn Thuring (Coöperatie Varkensartsen) en Rhodee Kroese (student varkenshouderij Aeres Dronten). Laatstgenoemde presenteerde met verve het eerst ontwikkelde item van de mode-lijn ‘Leef bewust, draag varken’. Samen met studenten van Aeres Barneveld en Dronten, ontwikkelde zij een sieraad, waarmee ze het varken eer aan willen doen. De presentatie van het journaal lag in handen van Erwin Gevers. Varkenshouders, erfbetreders, dierenartsen en andere geïnteresseerden konden online meeluisteren en vragen stellen. Na afloop van het Varkensland Journaal gingen jongeren van de Slow Food Youth Network (SFYN) Academie via live chat in gesprek met varkenshouders over tips en tools hoe een dialoog tussen de varkenssector en de omgeving op gang te brengen.

Broedplaats
Het Beste Idee Van Varkensland geldt als broedplaats om ‘out-of-the-varkensbox’ te denken en vervolgens goede ideeën een podium te geven voor meer bekendheid. Omdat door het coronavirus de finale is uitgesteld, zijn nieuwe ideeën nog welkom tot 1 november 2020.

Online journaal terugkijken
Was u niet in de gelegenheid live deel te nemen, dan kunt u op deze pagina het online Varkensland Journaal terugkijken. Later volgt een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden die via de chat werden gesteld.


@