30 januari 2020

Op zoek naar het beste idee van Varkensland

De zoektocht naar Het Beste Idee van Varkensland is gestart. De wedstrijd wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Bij ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ gaat het om het bedenken, uitwerken en presenteren van een idee of innovatie waarmee de Nederlandse varkenshouderij een toekomstgerichte en positieve impuls krijgt. Dankzij nieuwe partners krijgt de jaarlijkse contest nog meer impact in de varkenssector. Tijdens de kick off op maandag 27 januari bekrachtigden de partners hun samenwerking.

Naast LTO Noord, POV, Kennispoort Regio Zwolle en Rabobank hebben dit jaar ook Privon, Aeres, De Heus en het ministerie van LNV zich geschaard achter deze wedstrijd waarin de varkenssector wordt aangemoedigd om innovatieve ideeën te ontwikkelen voor een duurzame toekomstbestendige bedrijfsvoering. In 2015 nam VKON, Coöperatie Varkensartsen en Provincie Overijssel het initiatief voor deze wedstrijd. Dankzij de nieuwe partners krijgt Het Beste Idee van Varkensland in 2020 nog meer impact.

Eerdere winnaars
In 2016 won varkenshouder Nieske Neimeijer uit Heino met haar idee van een varkensvoedselbos. Het tweede jaar won dierenarts Anette van der Aa met een beslisondersteuner voor euthanasie. In 2018 won Fleur Bartels, projectleider Veehouderij LTO Noord met haar idee voor een wroetschijf. Haar idee was om gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens om zo energie op te wekken. En afgelopen jaar wonnen Ruud Pothoven en varkenshouder Ben Bruurs met hun idee voor een mobiele slachterij. Vanuit het project krijgen winnaars kennis en ondersteuning aangereikt bij de verdere uitwerking van hun idee.

Insturen idee
Varkenshouders, dierenartsen, studenten, adviseurs en leveranciers die een idee hebben hoe de varkenshouderij zich kan verbeteren of toekomstproof kan maken, kunnen tot 30 maart hun idee indienen via www.hetbesteideevanvarkensland.nl. De finale van de vijfde editie van Het Beste Idee van Varkensland vindt plaats op woensdagavond 13 mei 2020 bij Akoesticum in Ede.

Betrokken partners bij HBIVV 2020 (foto: Annemarie Smit)


@