Na drie succesvolle edities wordt Het Beste Idee Van Varkensland landelijk uitgerold. Dit is onlangs besloten door de initiatiefnemers, Coöperatie VARKENSARTSEN en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Het oorspronkelijk regionale initiatief is door een aantal partners omarmd, zodat de organisatie in staat is de totale Nederlandse varkenssector te mobiliseren bij het project.

Het Beste Idee Van Varkensland houdt in wat de titel zegt: een idee of innovatie presenteren waarmee de varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren. Varkenshouders, veeartsen maar ook studenten brachten hun ideeën aan waarvan uiteindelijk vijf doorgingen naar de finale, waar de finalisten hun innovatieve visie presenteerden. Het publiek en een jury van deskundigen kozen uiteindelijk de winnaar. Vorig jaar was dat Fleur Bartels, projectleider Veehouderij bij LTO Noord. Haar idee was om door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens energie op te wekken. Voor de winnaar werd een voucher beschikbaar gesteld om het concept verder uit te werken.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de vierde editie van Het Beste Idee van Varkensland in volle gang. Afgelopen dinsdag, 29 januari 2019, vond de aftrap van het project plaats waarbij er drie kernthema’s geselecteerd zijn. Medio februari kunnen varkenshouders via deze website kiezen welk thema zij verder uitgewerkt willen zien. Vervolgens mogen de varkenshouders en andere betrokken partijen zich melden met, in hun ogen, Het Beste Idee van Varkensland. Net als bij de vorige edities zullen uiteindelijk vijf finalisten het idee pitchen in de finale. De finale vindt plaats op 28 mei 2019.