Al meerdere jaren had ik een mooie droom om meer te doen dan alleen maar biologische varkens te houden en deze in de anonimiteit van de biologische markt af te zetten. Nu al wel ruim drie jaar geleden hebben we, mijn man Jeroen en ik, daar ook weleens over gebrainstormd met een externe partij. Het zou een ‘varkens paradijs’ moeten worden waar zowel boer, burger als varken kan recreëren. Een mooie formulering, maar meer was het op dat moment niet. Totdat we steeds intensiever contact kregen met Gerdien Kleijer, een externe adviseur in de (biologische) varkenshouderij, die verder kijkt dan wat ‘gewoon’ is in de varkenshouderij. Bovendien heeft ze veel kennis en ervaring met natuurlijke middelen. Met haar heb ik veel gesproken over de dingen waar ik tegenaan loop in de schuur. De kern was, om mijn varkens op een zo natuurlijk mogelijke manier gezond te willen ‘houden’.

 

Op een dag kregen we een e-mail van Gerdien met het fenomeen voedselbos. Het artikel greep me direct en ik wist meteen, dit wil ik voor mijn varkens! Door me erin te verdiepen bleek het niet alleen een mooi alternatief om op een natuurlijker manier mijn varkens te voeden, maar ook heeft het een positief effect op de ecologie. Vrijwel direct heb ik het boek ‘Herstellende landbouw’ van Mark Shepherd besteld en ben het gaan lezen. Boeiende materie, waarin ik vooral bewust ben geworden van de impact van de huidige landbouw. Het werd nog duidelijker voor mij dat ik het graag anders wil doen.

 

Voedselbossen zijn hot, maar vooral voor mensen. Een voedselbos is aangelegd door mensen en is een agrarisch ecosysteem waarin de diversiteit aan planten, bomen, gewassen e.a. zorgen voor hoogwaardig voedsel. Bovendien is het zo dat het op den duur een hogere productiviteit zal hebben dan de huidige landbouwsystemen. Dit komt voort uit het feit dat het ecosysteem zo is ingericht dat de diversiteit aan planten, bomen, gewassen e.a. elkaar ondersteunen, versterken en zorgen. Daar komt bij dat het niet jaarlijks geplant en/of beplant hoeft te worden. Dit zorgt niet alleen voor minder gebruik van fossiele brandstof, maar ook dat de bodemkwaliteit verbetert als de mogelijkheid om CO2 vast te leggen in de bodem.

 

Dit principe kan net zo goed ontworpen worden voor varkens was mijn idee. Een aangelegd bos dat zorgt voor de voeding van mijn varkens. Hierdoor kan ik een natuurlijk gezonder varken houden, een smakelijk kwalitatief mooi stuk vlees kan produceren en de kwaliteit van de natuur en landschap kan verbeteren. Ik ben trots op het feit dat ik een smakelijk en kwalitatief stuk vlees kan produceren en wil dat graag met consumenten delen en hen laten ervaren. Persoonlijk heb ik niet meer voldoende voldoening aan de afrekening die ik van de slachterij ontvang. Ik wil/ wilde meer. Middels Neimeijers 4Jaargetijdenvlees geven we daar invulling aan. En zo is het plaatje voor ons compleet. Varkens voeden uit een voedselbos, waar elk jaargetijde ander voedsel voor de varkens beschikbaar is en wat tevens een positief effect heeft op de natuur.

 

Om het deze keer niet op de achtergrond te laten verdwijnen kregen we van VKON de mooie gelegenheid om het idee te presenteren voor ‘heel’ varkensland. Niet alleen om te horen wat anderen ervan vinden, maar vooral om nieuwe ideeën op te doen en nieuwe mensen te leren kennen. Mensen die ons wellicht kunnen helpen bij het realiseren van ons idee, droom en ambitie. Ik ervaar het als heel waardevol om met een diversiteit aan mensen te sparren en mijn ideeën te delen. Op die manier kom ik verder en kan ik mijn bedrijf en droom verder ontwikkelen.

 

Hoewel ik eerst niet direct enthousiast was om mee te doen, met name om een presentatie te geven voor een groot publiek wat mijn idee wellicht ‘heel gek’ zou vinden. Vooral dat laatste, wat zou men er wel niet van vinden, werd ik wel zenuwachtig van. Bovendien vroeg ik mij af wat varkenshouderij Nederland hier aan zou hebben. Toch heb ik ja gezegd met de gedachte dat ik niets te verliezen had en wellicht alleen met nieuwe ideeën en nieuwe contacten thuis kon komen. En het is maar goed dat mensen het misschien een ‘gek’ idee vinden. Dat maakt het direct uniek!

 

Tot mijn grote verbazing was ik de ‘winnaar’ van de avond en heeft dit ervoor gezorgd dat het idee alles behalve in de ijskast kwam te staan. VKON is een goede drive gebleken om het idee aan te pakken en te starten met de realisatie. De kennisvoucher maakt het voor ons mogelijk om expertise in te huren en kennis vragen te beantwoorden. We zijn inmiddels al enkele maanden verder en hebben een mooi projectteam met doelen opgesteld. Bovendien heeft onze droom meer vorm gekregen en verwachten we deze herfst/ winter de eerste contouren van ons voedselbos aan te leggen. Vervolgens kunnen we experimenteren met hoe varkens te verplaatsen en welke gewassen, planten, bomen e.a. daadwerkelijk werken en welke niet.

 

Het mooie van dit hele verhaal is dat onze kennis ook verrijkt wordt en onze idealen ook breder worden. We hebben zoiets moois in handen, waar we door middel van onderzoek ook breder wat kunnen betekenen. Dat geeft voor ons een extraatje aan het geheel, niet alleen iets moois maken voor ons eigen bedrijf, maar ook voor de sector en maatschappij om ons heen.