Op woensdagavond 16 mei 2018 heeft ‘Het beste idee van varkensland!’ plaatsgevonden in het Kulturhus in Holten (Ov.). Een evenement georganiseerd door VKON en Coöperatie Varkensartsen en ondersteund door Provincie Overijssel. De winnaar, gekozen door de jury en de zaal, is Fleur Bartels met ‘Haal meer energie uit je dieren’.

De leidende thema’s van de avond waren innovatie en communicatie. In de zaal was merkbaar dat varkenshouders met verschillende achtergronden op dezelfde lijn zitten en dat we dit meer met elkaar uit zouden moeten dragen. De sprekers Annemarie Noordman (Varkenshoff), Tijs Tobias (Faculteit Diergeneeskunde) en Caroline van der Plas (Team Agro NL) inspireerden om hiertoe de eerste stap te zetten.

Na de pauze kwam het moment waarop nieuwe ideeën voor de sector gepresenteerd werden. Het winnende idee van Fleur is gebaseerd op de combinatie van de intelligentie van varkens en het stimuleren van wroetgedrag. De bedoeling is om energie op te wekken en een positieve bijdrage te leveren aan het dierwelzijn. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Caroline van der Plas. De jury bestond verder uit Johan Hulzing (Coöperatie Varkensartsen), Erik Koldewey (Provincie Overijssel) en Hanno Kiezebrink (Anoxia).

De vier andere kandidaten die de strijd om ‘Het beste idee van varkensland!’ aangingen, waren: Wikke Kuller met ‘De Overleg Coëfficiënt’, Sidney Richards met ‘AgOS’, Pieter Bos met ‘Duurzame krachtvoeropslag’ en Rainier van Gelderen met ‘Farm support’. Ook zij zullen door de organisatoren ondersteunt worden bij de eerste stap van de uitvoering van hun idee.